DR. NUREDDİN ERK KİMDİR

BAĞIŞÇIMIZ:

Dr. Nureddin Erk 1920 yılında Malatya' da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya' da tamamladı. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Askeri öğrenci olarak üç yıl kıta hizmeti yaptıktan sonra Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde iç hastalıkları ihtisası yaptı. 1958'de eşi Perihan Erk'le birlikte ABD'ye giden Erk, yıllarca gece gündüz, 4 işte birden çalıştı. Kazandığı paralar ve eşinin ailesinden kalan mirasla ABD'de yatırım yapan Erk, 1983'te emekli oldu.

ABD'de yıllarca doktorluk yapan Nureddin Erk, 1995 yılında eşi Perihan Erk'i kaybettikten sonra, "Eğitime yüzde 100 destek" kampanyasına katılarak, 900 bin dolara kendisinin ve eşinin adını taşıyan okulumuzu yaptırdı. Türkiye'ye her gelişinde okulu ziyaret eden Erk, okul binasının yeterli olmadığını öğrenince, konferans salonu, yemekhane, lojman ve 18 atölyeden oluşanı ek binayı yaptırmak için 2005 yılında tekrar 455 bin dolar bağışta bulunmuştur. Kalan son parasını da okul yapımına bağışlayan Nureddin Erk daha sonra huzurevine yerleşmiştir.

Nureddin Erk, ayda 1500 TL ödeyerek kaldığı huzurevindeki 30 metrekarelik odasında bir yatak, iki koltuk ve bir buzdolabı bulunuyordu, yemeklerini odasında yiyen Erk'in bir televizyonu bile yoktu. Erk'in tek isteği, okulda yapılacak lojmanın bir katının kendisine tahsis edilmesiydi. Yaptırdığı ek binada bulunan ve kendisine tahsis edilen lojmana 2006 yılında yerleşen Erk, "Ömrümün son günlerini öğrencilerle geçirmek istiyorum. Emekli 5 maaşımla huzurevinin ücretini ödeyebiliyorum. Tek mirasçım, okulda eğitim gören öğrenciler" demiştir.

Huzurevindeki 30 metrekarelik odasından, 2 oda 1 salon evine taşınan ve "Benim köşküm" dediği lojmana yerleşen eğitim gönüllüsü için, okul yönetimi de bir hizmetli görevlendirdi. Her türlü ihtiyacı bakıcısı, öğretmenler ve öğrencilerce karşılanan Erk, velilerin de kalbini kazandı. Velilerin sık sık ziyaret ettiği ve yemeğe götürdükleri Erk, "Çocuklarla sürekli ziyaretime geliyorlar, oturup konuşuyoruz. Burada yeniden bir aile kurmuş gibiyim. Bana çocukluğumu hatırlatıyorlar. Biz çok zor günler yaşadık, lise için üç kilometre yürürdük. Onlar şanslı. Umarım memleketlerine faydalı olurlar" dedi. "İyi ki bütün yatırımlarımı eğitime yapmışım" diyen Erk, Atatürk'ün eğitime verdiği büyük önemin kendisi için yol gösterici olduğunu, imkânı olsa bir okul daha yaptıracağını söylemiştir.

Nureddin Erk, 4 Ağustos 2007 tarihinde vefat etmiştir. Ruhlari şad olsun yüce gönüllü Nureddin amcamız ve Perihan teyzemiz ....

13.01.2021 2618

13-01-202113-01-202113-01-202113-01-202113-01-202113-01-2021