İşletmelerde Beceri Eğitimi Kapsamında Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler

İşletmelerde Beceri Eğitimi Kapsamında Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler

  • İşletmelerde beceri eğitimi yapması uygun görülen öğrenciler beceri eğitimi kitabı temin ederek, okulların kapanmasından başlayarak, yeni öğretim yılının başlamasına kadar bölüm şefinin uygun olduğunu belirttiği işletme ile sözleşme imzalatılabiliyor.
  • Okul ve işletme arasında sözleşme imzalanmadan öğrenciler beceri eğitimine başlayamaz. Karşılıklı imzalanan sözleşmenin geçerliliği okulun açıldığı tarihte başlar. Aksi durumda doğabilecek her türlü sorumluluk öğrenci, veli ve işletmeye aittir.
  • Öğrenci kendi isteği ile işletmeden ayrılamaz. Öğrencinin veya işletmenin beceri eğitimi ile ilgili sorunları varsa bunları koordinatör öğretmenlere veya okuldaki koordinatör müdür yardımcısına iletmelidirler. Eğer sorunlar giderilemiyorsa o zaman sözleşmeler feshedilerek öğrenci işletmeden çekilir. Öğrencinin disiplinsiz davranışları varsa onun hakkında da disiplin işlemi yapılır.
  • Öğrenciler, giyim, mesaiye riayet ve iş disiplini açısından işletme kurallarına uymak zorundadırlar.
  • Son sınıfta beceri eğitimine başlayan öğrencilere yarıyıl tatilinde ücretli izin verilir. Onuncu sınıftan beceri eğitimine başlayan öğrencilere yazın bir ay ücretli izin verilir. Yarıyıl ve yaz tatili izin dilekçesi beceri eğitimi kitapçığında bulunmaktadır.
  • Öğrencilerin işletmelere devamı zorunludur. Mazeretleri olan öğrenciler mazeretlerini işleteme yetkilisine iletirler. İşletme yetkilisinin ve okul yönetiminin uygun görmesi halinde öğrencilere ücretsiz mazeret izni verilebilir. Mazeret izin dilekçeleri beceri eğitimi kitapçığında bulunmaktadır.
  • Rahatsızlanan öğrenciler okul veya işletme tarafında hastaneye sevk edilirler. Okulun SSK iş yeri sicil numarası beceri eğitimi kitapçığında bulunmaktadır. SSK sicil numaranız okuldan aldığınız Sigorta Sicil Katında bulunmaktadır. Beceri eğitimi kitapçığı içinde bulunan boş sevki doldurarak hastanelere gidebilirsiniz.
  • İşletmelerde yaptığınız iş ve işlemleri beceri eğitimi kitapçığınızdaki raporlara yazınız ve çiziniz. Yaptığınız iş ve işlemler usta öğreticiler tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek, verilen puan rapor kağıtlarına yazılıp usta öğretici tarafından imzalanacaktır. Beceri kitapları yıl sonunda toplanarak başarınız değerlendirilecektir.
  • Beceri eğitimi yapan öğrenciler ikinci dönemin sonunda okul atölyelerinde beceri sınavına alınmaktadır. Beceri sınavlarında öğrencilere müfredat içinde bulunan konularla ilgili olarak teorik ve uygulamalı sorular sorulmaktadır. Sınavda başarılı olmanız işletmede alacağınız eğitimle mümkün olacaktır.
  • Bir öğrencinin uygulamalı atölye dersinin yıl sonu notu; İşletmelerde yapılan meslek eğitiminde öğrencilerin her dönemde temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirilmesinden aldığı puanlar ve varsa telafi eğitimi süresince yaptıkları temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanların aritmetik ortalaması alınarak dönem notu takdir edilir. İki dönem notlarının aritmetik ortalaması ile yıl sonu beceri sınavı notunun aritmetik ortalaması yıl sonu başarı notudur. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun 80 puanı sınav 20 puanında iş dünyasına takdir edilir ve elde edilen puan nota çevrilir. Öğrencinin uygulamalı dersten başarılı sayılabilmesi için iki dönem notlarının aritmetik ortalaması ile yıl sonu beceri sınavı notunun aritmetik ortalaması en az geçer not olması ve yılsonu sınavından da en az geçer not alması şartları aranır.
  • İşletmelerde beceri eğitimi yapan öğrencileri iş yerlerinde izlemek, varsa sorunları gidermek ve her konuda rehberlik yapmak üzere okul yönetimince koordinatör öğretmenler görevlendirilmektedir.
  • İşletmeye ait malzemeleri hangi amaç ve nedenle olursa olsun dışarı çıkarmayınız. İş çıkışı üzerinizde malzeme kalmadığından emin olmalısınız.
  • İşletmede geçen zamanınızı çok iyi değerlendiriniz. İşletmede kazandığınız tecrübe, kendinize olan güveninizi artıracaktır.
  • Kullanmasını bilmediğiniz ve çalışmanıza müsaade edilmeyen makine ve cihazları kullanmayınız. Aksi durumda hem kendinize hem de işletmeye büyük Zaralar verebileceğinizi unutmayınız.
  • İşletmedeki çalışma başarınız, tutum ve davranışlarınız olumlu olduğunda, mezuniyet sonrası işletmede çalışma şansınız olacağını unutmayınız.

20.04.2022 561