Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz Hakkında

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz Hakkında

23.02.2021 512

 

İnsan, yaşamının ilk evrelerinden itibaren bir bakım verenin desteğine ihtiyaç duyar.  Başta yalnızca fiziksel olarak görünebilen bu ihtiyaçların beraberinde aslında duygusal ihtiyaçlar da mevcuttur. Kişinin özellikle bu duygusal ihtiyaçlarının, bir başkasının varlığı ve desteği ile sürdürülmesi durumu yaşamının her evresinde devam eder.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi olarak her şeyden önce, öğrencilerimizin içinde bulunduğu gelişim dönemi ile bu dönemin özellikleri ile ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur ve bu onlara bu bağlamda destek oluruz. Lise düzeyindeki bir öğrencinin kendini tanıma, hedef belirleme, sosyal ilişkilerini düzenleme, istek ve ihtiyaçlarını ifade edebilme gibi son derece önemli hususlarda onlara eşlik ederiz.

Okulumuz bünyesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinin sorumlu olduğu ve yürüttüğü çalışmalar şu şekilde özetlenebilir:

  • Servisimize kendi isteği ile danışan ve veli ya da öğretmenler aracılığıyla yönlendirilen öğrencilerimiz ile, getirdikleri problemler üzerine düzenli bireysel görüşmeler sağlanır. Bu görüşmeler gizlilik ilkesi çerçevesinde gerçekleştirilir ve kayıt altında tutulur.
  • Öğrencilerimizin kendini tanıma, kendisi ve çevresi üzerinden kendi dünyasını anlamlandırma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir.
  • Kendi ilgi alanları, yetenekleri ve becerileri doğrultusunda hedef belirleyebilmeleri noktasında destek sağlanır ve bu hedefe uygun olarak mesleki yönlendirmeler yapılır.
  • Bireysel görüşme ve çalışmaların beraberinde sınıf/grup rehberlik etkinlikleri ile öğrencilerimizin akademik, mesleki ve kişisel-sosyal alanlarda gelişimi desteklenir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği hedefler ile okulumuzun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlediğimiz özel hedefler kapsamında; öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik olarak düzenli seminerler düzenlenir.
  • İhtiyaç duyan veli ve öğretmenlerimiz ile öğrencilerimiz hakkında bilgi alışverişinde bulunulur, destek alınmak istenen konu ile ilgili müşavirlik çalışmaları yürütülür.

 

KAYNAKÇA:

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Müdürlüğü (2015). Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Kılavuzu.

Korkut, F. Okullarda Önleyici Rehberlik Hizmetleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 20(2).